Islama Köfte
Islama Köfte, Adapazarı'nın yöresel lezzetlerinden olan bir yemektir. Dilimlenmiş ekmekler biberli ve yağlı et suyuna batırılır ve köftelerle birlikte ızgaralanır.
Islama köfte nedir diye soracak olursanız; Birinci ve İkinci Balkan Savaşları sırasında Türkiye’ye göç eden Boşnak ve Makedonların bayat ekmekleri kullanarak kemik sularına katmış oldukları aş olarak ortaya çıkmıştır. Bu yokluk ve savaş mağduriyetinden ortaya çıkan göçün ortak mirasıdır aslında Islama Köfte! Peki bu ortak yemek mirasının neden Sakarya ve Adapazarı çevresinde meşhur olduğu da merak konusu doğrusu. Balkan göçlerinden sonra en çok göç alan şehirler İstanbul, Sakarya ve Manisa’dır. Göçten sonra ilk yerleşim yeri özellikle Sakarya olmuştur. Zaten tarihte süre gelen kültürlerin tüm oluşumları yerleşik hayatta ortaya çıkmıştır. Yerleşik hayata geçen bu insanımız Meşhur Balkan Köftesi ile savaşın getirisi olan ıslak kemik sulu ekmeği bir araya getirerek, Meşhur Islama Köfte’yi ortaya çıkarmışlardır. 1958 yılında adını koyan Köfteci Hacı Bekir de bu isimlerden biridir.
Peki Islama Köfteye Lezzetini Veren Nedir?
Islama köfte tarifi için en güzel adreste olduğunuzdan emin olabilirsiniz. Köfteci Hacı Bekir olarak özellikle Ağrı ve Kars’ta yetişen süt danaların kaburga etlerini kullandığımızı bilmenizi isteriz. Daha fazla beklemeden kullandığımız malzemelerin başlıcaları şöyle sıralıyoruz;
- Et (Dana Kaburga)
- Ekmek
- Soğan
- Karabiber + Tuz
Islama Köfteyi ıslama köfte yapan asıl ıslak ekmeğimizin malzemeleri ise şu şekilde;
- Ekşi mayadan yapılmış baston odun ekmeği. Özellikle kara fırında pişmiş olmalı.
- ISLAK EKMEK SOSU: Ağır ağır kaynamış %100 ilikli kemikten et suyu.
- Tatlı kırmızı toz biber
- Bitkisel Sıvı Yağ
Tüm bu ıslak ekmeğin malzemeleri Köfteci Hacı Bekir’de ağır ağır olarak kömür ateşinde kıvama getirilip sizlerin hizmetine sunulmaktadır.
Sakarya’da ıslama köfte nerede yenir diye düşünmeden önce Köfteci Hacı Bekir’i ziyaret etmenizi öneriyoruz.