Mercimek Çorbası
Mercimek çorbası, ana malzemesi kırmızı, sarı veya yeşil mercimekten oluşan; un, tuz, tereyağı, et suyu, soğan, kırmızı veya karabiber ile hazırlanan çorba. Türkiye'de mercimek çorbası yapmak için soğanın yanı sıra patates, havuç ve kereviz de kullanılır.
Herkesin vazgeçilmezi, her sofranın, özellikle de sonbahar-kış aylarındaki olmazsa olmazı mercimek çorbasının kısa tarihine davetlisiniz.
Sarısından kırmızısına, kahverengisinden yeşiline, her rengine ayrı bayıldığımız, midelere şenlik, sofralara bereket bu lezzetin başından tarih boyunca neler geçmiş, mercimek çorbası nasıl ortaya çıkmış, eskiden nasıl pişiriliyormuş biliyor muydunuz mesela?
Lezzet dolu, içinizi ısıtacak bir yolculuğa hazırsanız, başlayalım!
Eskiden çorba, oyuk bir taşın içine su, gerekli malzemeler ve kızgın taşların konulmasıyla hazırlanırdı.
Çorba hazırlamak için tencere-ocak gibi aletlerin olmadığı çok eski zamanlarda çorba yapımında tencere olarak oyuk taşlar kullanılıyor, içine su ve çorba yapımı için gerekli malzemeler ekleniyor, en son olarak da kızgın taşlar atılıyordu. Kızgın taşların suyu kaynatmasının ardından elde edilen yemek de çorba oluyordu.
Neolitik Çağ'da, Mezopotamya'da tarımı yapılan ilk bitkilerden biri mercimekti !
Tarımı yapılan ilk bitki olduğu için de mercimek, çorbası yapılan ilk tahıllardan olma şansını elde etti.
Mercimek, geçmişte de en az şimdiki kadar çok seviliyordu, öyle ki Farsça kökenli adı "göz bebeği" kelimesiyle aynı kökten geliyor.
Mutfakların göz bebeği mercimeği biz renklerine göre ayırmaya çalışsak da kendisinin dünya üzerinde tam 58 farklı çeşidi bulunuyor.
Mercimek türlerinin en büyükleri Akdeniz'de, orta boyları Anadolu'da, en küçükleriyse Afganistan'da yetişiyor.
Mercimek, içinde bulunan kırmızı ete denk mineral, bolca protein ve besin lifi sayesinde sağlık dolu bir besin.
Eski devirlerde çok sık "kavurmalı mercimek çorbası" yapılıyordu, bu gelenek zamanla unutulsa da mercimek çorbası yapımında et suyu kullanımına devam ediliyor.
Mercimek çorbası sabah kahvaltısından akşam yemeğine, günün her anına uygun yemekler listesinde üst sıralarda yer alıyor.