Sakaryanın Neyi Meşhur?
Sakaryanın Neyi Meşhur diye sorarsanız cevabı elbette ki 1958'den beri Sakarya'ya mal olmuş isimlerden biri olan HacıBekir'dir!
Sakaryanın Neyi Meşhur öğrenmeden önce gelin biraz Sakarya hakkında küçük bir inceleme yapalım. Sakarya Marmara bölgesinde Karadeniz’e sahili ve kıyısı olan, Sapanca gölüne sahip, dere ve akarsuların merkezi ve yeşilin cenneti bir ilimiz. Genellikle Karadeniz, Balkanlar, Kafkaslar, Doğu Anadolu ve diğer bölgelerden yoğun göç almış bir yer Sakarya. Tabi göç almasına rağmen Sakarya’nın yerlilerine de manav denmiş.
Sakarya öyle bir ildir ki göç eden tüm bu toplumlar Sakarya’da kültürleriyle izole olabilip benliklerini koruyabildikleri için yeme-içme, giyim, düğünler, aksanlar gibi farklılıkar Sakarya insanını zenginleştiren en belirgin özelliklerden biri olmuş. İşte Sakarya’ya has lezzetlerin yegane varisiTarihi Islama Köfte! Bu mirası günümüze kadar getiren isimlerden biri de 1958’den beri Tarihi Meşhur Islama Köfteci HacıBekir’dir.
Gelelim Sakaryanın Neyi Meşhur Konusuna!
Islama Köfte
Birinci ve İkinci Balkan harbi yüzünden göç eden göçmenler, yiyecek mayalı ekmeği ve kemikten başka ellerinde bir azık kalmayınca, kemiği kaynatarak suyuna bu mayalı ekmekleri bandıkları bir çeşit türetilen aş olmuş. Ardından balkan köftesi ile bu kemik sulu ekmek birleşerek Islama Köfte kültürünü ortaya çıkarmış olup, Sakarya’ya yerleşmiştir.
Aynı İzmir’in boyozunun İspanya’dan 1492’de göç eden ve Türkiye'ye yerleşen Sefaradlar tarafından gelmiş olması gibidir. Bu arada boyoz nasıl İzmir’e gelmiş merak edenler bu yazıyı okuyabilirler.
Kabak Tatlısı
Sakarya’nın doğasına ve toprağına has yetişen kabakları herkes tarafından bilinir. Fakat bu kabak bal kabağıdır. Bal kabağından ise genellikle kabak tatlısı yapılmaktadır ülkemizde. Türkiye’ye kabak tatlısını mal etmiş ilimiz de yine bal kabağıyla meşhur olan Sakaryamızdır. Öncelikle boyutu ile diğer bal kabaklarından ayrılan bu kabakların tadına kesinlikle tatlıyken bakmalısınız. Bu tatlıyı Sakarya’da bin bir zahmetle üreten yine Tarihi Islama Köfteci HacıBekir’dir. Sabah saatlerinde 3-4 saat boyunca odun ateşinde ağır ağır pişen bu kabak tatlıları, yiyenler için eşsiz bir deneyim katmaktadır. Sakarya ve şehrimize mal olmuş kabak tatlısını nesiller boyu süregelen zamandır, ülkemiz insanıyla buluşturmaktan onurlu ve mutluyuz! Sizlerin de kabak tatlısı lezzetine olan isteği üzerine artık sevgili ülkemizin dört bir yanına kargo ile gönderim sağlamaktayız. Elbette sipariş verebilirsiniz fakat, sizleri Kabak Tatlısını hakiki lezzetinde ve hakiki adresinde tatmanızı öneriyoruz.
Sakarya’ya mal olmuş diğer Tarihi Islama Köfteci HacıBekir Lezzetleri:
- Sakarya Taraklı ilçesine özel cevizleriyle fırın sütlaç,
- %100 Doğal ve üzümden üretilen Üzüm Şırası,
- ·%100 Doğal vişneden, kayısıdan ve üzümden sıkılmış meyve sularımız,
- Güveçte Eşsiz Kuru Fasulye Lezzeti
Sizleri misafir etmekten mutluluk duyar, Sakarya yöresel lezzetlerini kuşaklar boyu sizlerle buluşturmaktan da onur duyarız. Sevgi ve saygılarımızla!